A sikeres emberek titka

Mi a közös a GM, a Starbucks, a Xerox, a Pepsi, a Disney és az Apple vezetőiben? Sikeresek és ennek érdekében igen korán kezdik a napjukat. Számos nagyvállalat felsővezetője, amíg az irodában dolgozók többsége alszik- a hajnali órákat testedzésre, meditációra, olvasásra használja. Talán ez a sikerük titka?


A korán kelés és a siker kapcsolata 10 pontban:

 1. Számos tanulmány talált összefüggést a sikeresség és a korán kelés között.
 2. Egy 2008-as Texasi Egyetemen végzett kutatás szerint a korán kelő hallgatók jobb jegyeket szereztek, mint a későn kelők.
 3. A korán kelők proaktívabbak, gyakrabban fogalmaznak meg ehhez hasonló állításokat: „Időt szánok a hosszú távú terveim meghatározására.” „Én vagyok hatással a dolgok változására.”
 4. Kutatások szerint a korán kelők jobban tudják előre jelezni a problémákat, így hatékonyabbak a megoldásukban is.
 5. A reggeli csendes időszakot célok kijelölésére, szervezésre, és tervezésre tudják használni.
 6. Számos sikeres üzletember testmozgással kezdi a napot, ami javítja a közérzetet és energiát ad a munkában is.
 7. A korán kelés és az időben történő lefekvés pihentetőbb alvást biztosít.
 8. A korán kelőkre jellemző, hogy optimisták, együttműködők és elégedettek.
 9. Mivel korábban indulnak dolgozni, elkerülik a reggeli dugókat, így kevesebb utazással járó stresszt élnek át.
 10. Hamarabb érkeznek a munkahelyükre, ahol a csendesebb kora reggeli időszakban jobban tudnak fókuszálni a későn érkező kollégákkal összehasonlítva.

A Business Insider újságírója egy héten keresztül követte egy cégvezető napi rutinját, ami meglepő módon minden nap hajnali fél négykor kezdődik. Dan Lee, a Next Desk cég vezetője minden nap nagyon korán kel, és mégsem fekszik korán, elmondása szerint így tudja a maximumot kihozni minden napjából. 

Felkelés utáni így tölti az első órákat:

Nagy mennyiségű folyadékot – két liter vizet, két bögre kávét, és egy smoothie-t –iszik. Fél órát tölt a kutyájával hasonlóan a Reddit alapítójához, aki a macskájával tölti a reggeleket. A következő egy órában szakmai könyveket olvas. Ebben a pontban szintén több más vezetővel osztozik: az AOL vezérigazgatója, Tim Armstrong két órát szán reggelente a szakkönyvek olvasására. Negyed hattól negyed hétig egy órát tölt a konditeremben. Nem meglepő módon ugyanezt teszi több vezérigazgató is, mint például Vittorio Colao a Vodafone-tól, Tim Cook az Apple-től, és Ursula Burns a Xerox-tól. A következő egy órában borotválkozik, tusol, és negyed nyolckor már az irodájában van. Lee szerint nem mindenkinek való a korai kelés, de azért ad néhány tippet, ha teszünk egy próbát eme új szokás kialakítására:
 • Nem kell korán lefeküdnöd. Ha nem vagy elég álmos ahhoz, hogy öt percen belül elaludj, akkor nem vagy fáradt eléggé. Akkor érdemes lefeküdni, amikor igazán elfáradtál.
 • Írd le a terved! írd le a másnapi terveidet, mielőtt lefekszel aludni. Alvás közben tudattalanul is azon dolgozol, hogy megvalósíthasd a másnapi céljaidat.
 • Légy következetes, kitartó! A szervezeted viszonylag hamar alkalmazkodni fog a változáshoz.
 • Ne felejtsd el! A korán kelés nem a személyiségedet határozza meg, ez csak a viselkedésed megváltoztatása.

Forrás: www.businessinsider.com

Hírlevél feliratkozás:

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!