A versenyképességet meghatározó HR tevékenységek

„Vegyék el az eszközeimet, hagyják meg az embereimet, és öt év múlva mindent visszaszerzek!” (Alfréd Sloan a General Motors menedzsere) Az ember a szervezet legfontosabb értéke, az egyetlen tartós versenyelőnyt biztosító erőforrás.

Emiatt kulcsfontosságú szerepe van az aktív menedzsmentnek, mely a stratégia tervezésével, a külső és belső környezet elemzésével is foglalkozik. A Boston Consultating Group és az EAPM (European Association for Personel Management) egy közös kutatása azt vizsgálta, hogy jelenleg mely területek bizonyulnak a HR tevékenységek gyenge pontjainak. Ezen gyenge pontok alapján meghatározták azokat a cselekvési terveket, amelyekkel meg lehet felelni a 2010 és 2015 között várható globális változásoknak a versenyképesség érdekében, olvasható a BME 2010-ben megjelent EEM oktatási anyagában. Ilyenek a következők:

A tehetség kezelése
A jelentős munkanélküliség ellenére is egyre súlyosabbá válik a megfelelő munkaerő hiánya. Mindez ráirányította a figyelmet a fiatal tehetségek megtartására és fejlesztésére. Nem csak a felkutatásukra és a kiválasztásukra szükséges erőforrást biztosítani, de olyan karrierlehetőséget is kell nekik ajánlani, amivel hosszútávon megtarthatóak. 

A demográfiai változások kezelése
A nagy tudású "szakik" nyugdíjba vonulásával együtt járó többlettudás és tapasztalat „nyugdíjazásának” veszélye is fenn áll. Ennek mérséklésére lehetséges megoldás a munkacsoportok létrehozása, a tudásmegosztás egyéb eszközeinek kidolgozása, mellyel biztosítható a tapasztalatok gyorsabb közvetítése a fiatalabb munkavállalók felé. 

Folyamatosan tanuló szervezet kialakítása
Minden eddiginél többet kell befektetniük a vállalatoknak a képzési és fejlesztési programokba. Az oktatási intézmények már nem képesek maradéktalanul arra, hogy a globalizáció okozta intenzív változásokra felkészítsék a leendő munkavállalókat és ezt az „okos” szervezetek már nem a saját bőrükön tanulják meg. 

A munkaidő és a magánélet egyensúlyának biztosítása
Manapság a munka és a magánélet közötti határ egyre inkább elvékonyodik. A fiatal, tehetséges munkavállalók sokszor érzik, hogy a személyes céljaik elérésében éppen a munkahelyük szab gátat, ezért gyakran az időbeosztást mérlegelve fogadnak el, vagy utasítanak el egy állást. A munkaadóknak ezt az igényt meg kell érteniük a tehetségek megszerzése érdekében, és olyan rugalmas munkarendet kell meghatározniuk, amely a célcsoport elvárásának leginkább eleget tesz.

A vállalati kultúra változásainak kezelése
A változások hatékony kezelése (legyen az fejlődés vagy hanyatlás) a középvezetők bevonása nélkül nem lehet sikeres. Sok európai vállalat már most olyan eszközöket és módszereket fejlesztenek ki, melyekkel a középszintű menedzserek hatékonyan képesek a beosztottak felé a változások szükségességét kommunikálni.
 

Hírlevél feliratkozás:

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!