Hogyan irányítsd az életed

Életünk során időről időre válaszút elé érkezünk. Döntéseink már egészen fiatal korunkban elindítanak minket egy bizonyos irányba. 

A kulcsfontosságú pillanatokban fontos kérdéseket teszünk fel magunknak: Mit szeretnék tanulni? Hova járjak egyetemre? Melyik munkát válasszam? Kihez kössem az életem? Elfogadjam az előléptetést, vagy inkább váltsak? Mikor vonuljak nyugdíjba?

Karrierünket és életünket is döntéseinken keresztül formáljuk. Vannak lépések, amelyek zsákutcába vezetnek, de vannak olyanok is, amelyek elképesztő, minden képzeletet felülmúló lehetőségeket nyitnak meg előttünk. 

Viktor Frankl pszichoterapeuta a holokauszt túlélőjeként kifejlesztette a logoterápia gyakorlatát, amelynek alapja, hogy még a legszörnyűbb körülmények között is mindenkinek saját döntésén múlik, hogyan érzi magát és hogyan visz értelmet az életébe. Mint mondja, még az olyan helyzetekben is magunk választjuk meg a hozzáállásunkat, amelyekre semmilyen hatással nem lehetünk. Ezt ő utolsó „emberi szabadságnak” nevezi. 

A „Milyen jó lenne, ha” kezdetű mondatokat gyakran használjuk szomorú, lemondó hangulatban, utalva egy elszalasztott vagy egy be nem teljesült álomra. Pedig ugyanezt cselekvésre való felszólításként is értelmezhetjük, ha olyan, értelemmel bíró álmokat szövögethetnénk, amelyeket aztán valóra is váltunk.

Felméred az opciókat, túllépsz a kétségeiden és a félelmeiden, jó terveket készítesz, és fegyelmezetten valóra váltod az elhatározásaidat - ebben áll az életed sikeres navigációja. Az első lépés mindig a legnehezebb. Ajánlom figyelmedbe a következő olvasmányt, melyben segítséget kaphatsz az életed tudatos tervezéséhez és irányításához: Aviad Goz, Kim Barnes (2015): Irányítsd az életed. Book Kiadó Kft. 
 
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!