Miért fontos a pályaorientáció?

Felmerülhet sok szülő esetében az a kérdés, amikor gyermekük pályaválasztás elé kerül: Hogy mit tegyek? Merre irányítsam? Szakma vagy érettségi? Esetleg mindkettő? Ezekben a kérdésekben nyújt segítséget a pályaorientációs tanácsadás mind a szülőknek, mind a gyermekek számára. A pályaorientációs tanácsadás nem más, mint hogy utat mutatunk a szülőknek és gyermekeiknek a továbbtanulás és a munka világában.


 

Hogyan mérhetjük fel egy gyermek képességét? Hogyan mutatjuk meg számára a választható utak lehetőségeit?


Nos a válasz egyszerű. Képzett tanácsadók segítségével csoportosan és egyénileg is foglalkozunk a gyermekek képességeinek, tudásának feltárásával. Tesztek és elbeszélgetések alapján meghatározzuk, hogy mely irányvonal felé érdeklődik gyermekük. Nem csak a beállítottságát nézzük, hogy reálos, műszaki vagy humán terület felé érdeklődik a pályaválasztás előtt álló diák, hanem azt, hogy melyek azok a képességek, amikkel már rendelkezik, és mik azok a képességek, amelyek esetleg rejtettek mind a szülő és mind a diák számára. A tanácsadás a gyermek azon képességeire éleződik ki, amelyet a továbbtanulás során használni tud majd.


Mi a célunk?


A célunk, hogy a nyolcadikos vagy a gimnáziumban végzős diákok felé olyan jövőbeni lehetőségeket vázoljunk fel, amelyek közül bátran választhatnak, hiszen a képességeik megvannak. Ehhez már csak egy kellő magabiztosság kell a tanácsadáson résztvevő diák részéről, melyben szintén megerősítjük. A szülő számára is könnyebb, ha egy elemzés alapján látja gyermeke érdeklődési körét, képességeit és még könnyebb számára, ha gyermeke határozott a pályaválasztás terén, valamint szereti azt a szakmát vagy utat, amelyet saját maga számára választott. A tanácsadás során olyan információkra is fény derülhet, melyet a gyermek nem biztos, hogy meg mer osztani egy szülővel, félve a reakcióitól, míg egy tanácsadóval szemben semmilyen félnivalója sincs, hiszen tudja, hogy az értékelésnél ő a legfontosabb számunkra, és csakis az ő javát szeretnénk szolgálni szaktudásunkkal.

Hírlevél feliratkozás:

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!