Munkaügyi tanácsadás

A mindennapi életünk szerves része a munkánk. Sokunkban felmerül a kérdés egy-egy döntéshelyzetben, hogy karriert építsünk vagy családot alapítsunk, váltsunk-e munkahelyet. Felmondanak nekünk vagy mi akarunk felmondani? Ha babát szeretnénk, mi lesz velünk? A munkaügyi tanácsadás segítségével megerősítést kaphatunk jogi kérdésekben. A tanácsadás segít tisztázni, mi az, ami a mi felelősségünk a munkáltatónk felé vagy mi az, amit a munkáltatónak kell nyújtania ilyen esetekben.


Pályakezdőként, mit adhat a munkaügyi tanácsadás számunkra


Pályakezdőként még semmi tapasztalatunk ezen a téren. Azonban emiatt még fontosabb tisztában lennünk az alapjogainkkal, így a munkajog alapvető szabályaival is. Mielőtt konkrét állásra pályáznánk, jó ha van egy önéletrajz és egy motivációs levél is, amit előhúzhatunk a tarsolyunkból. De felmerülhet a kérdés bennünk, hogy vajon milyen egy jó önéletrajz vagy motivációs levél? Europass vagy amerikai, esetleg magyar típusú önéletrajzot írjunk? Mi legyen a motivációs levélben? Milyen formátumban küldjük el? 


Illetve pályakezdőként még sok kérdésünk lehet, amiket ugyan kinek is tehetnénk fel? Egy ezek közül a foglalkoztatási megállapodás. Mi is ez? Miért ezt kaptuk, nem pedig munkaszerződést?  Vagy hasonló „apróságok”, melyekkel fontos tisztában lennie minden munkavállalónak. 


Munkaügyi jogi tanácsadás – munkavállalók számára


A munka életünk részévé válik, onnantól kezdve, hogy pályakezdőként első munkahelyünkre belépünk. Felmerülhetnek olyan munkajogi helyzetek, amikor nem tudjuk, hogy mi a helyes döntés, elbizonytalanodunk, kétségbeesünk. Ilyenkor sokszor ismerőseink vagy kollegáink véleményét kérjük ki és előfordul, hogy nem a helyes irányba megyünk, pedig lehet, hogy nekünk van igazunk. Ezekben a nehéz helyzetekben érdemes igénybe venni a munkaügyi tanácsadást. A munkaügyi tanácsadásnál az elhangzott jogi eset alapján vázolja fel a tanácsadó az ügyfél számára a jelenlegi helyzetét, ismerteti vele jogait és kötelezettségeit, iránymutatást ad az ügyfél jogaink érvényesítésére.


Munkaügyi jogi tanácsadás – munkáltatók számára


A munkáltatónak számos kötelezettsége van a munkavállalóval szemben. Ez azonban fordítva is így van, sokszor a munkáltatót hibáztatják a munkavállalók egy-egy megoldatlan problémája esetén, de lehet, hogy nem is a munkáltatón múlik a munkaügyi vita rendezése. Ilyenkor a munkáltató részére a mediálás lehet a megoldás. A mediálás segít a két fél között a konfliktust megoldani, és megtalálni mindkét fél számára az elfogadható megoldást, mielőtt nagyobb lenne a konfliktus, és jogi úton indulnának el a felek a problémát megoldani. 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!