Vezetőfejlesztés hatékonyan

Írásaink több hazai szakfolyóiratban is megjelentek, olvasson bele az összefoglalóba.

 

 

 

 

 

Összefoglaló 

A vizsgálat célja feltérképezni a 360°-os visszajelzés önértékelésének eredményei alapján a személyiség jegyek és az érzelmi intelligencia összefüggéseit. A vizsgálat helye a Linamar Hungary Zrt. A vizsgálati személyek egy középvezetői munkakör munkavállalói (N=42). A Linamar Hungary Zrt. autóipari gépalkatrészeket gyártó multinacionális vállalat, magyarországi leányvállalata orosházi és békéscsabai telephellyel működik. Az eredmények alapján láthatjuk, hogy az érzelmi intelligencia szintje összefüggésben van a vezetői kompetenciák önértékelésének szintjével. A konfliktuskezelés, a meggyőzési készség, a problémamegoldás, az ellenőrzés, a felelősségvállalás, a precizitás, a szorgalom és a teljesítmény-menedzsment esetén, ha valaki önmaga szerint jó ezekben a vezetői kompetenciákban, akkor magas EQ pontszámot ért el. A Cattel 16 PF teszten azok a vezetők, akik magas pontszámot értek el önbevallásuk szerint jó konfliktuskezelő, meggyőző, jó problémamegoldó, jól ellenőrző, felelősségteljes, precíz, szorgalmas és a teljesítmény-menedzsment feladatokat megfelelően ellátó vezetők. A vezetői kompetenciák fejlesztése segítheti az érzelmi intelligencia fejlődését és fordítva, az érzelmi intelligencia és a személyiség tényezők megfelelő komponenseinek fejlesztése a vezetői kompetenciák bizonyos fejlődését eredményezheti.
 
Kulcsszavak: vezetői kompetenciák, 360°-os visszajelzés, érzelmi intelligencia, személyiség, kiválóan teljesítők
 
Szerző: Sándor Tímea PhD hallgató, Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola Pszichológiai Program, Postai cím: 4032, Debrecen, Egyetem tér 1.
e-mail cím: timi.sandor@gmail.com


„A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.” 

A teljes publikáció megtekinthető és letölthető PDF formátumban a cikk őszi hivatalos megjelenése után. 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!