A LEAN bevezetésének előnyei

A Lean vállalat Fitt, mint egy sportoló, rugalmas, gyors, mentes a felesleges veszteségektől, zsírrétegtől. A Lean vállalat gyorsan, hatékonyan képes kielégíteni a gyorsan változó vevői igényeket. Mint a sportoló, a Lean vállalat is kemény, kitartó edzés munkával képes elérni ezeket az eredményeket, amely megkülönböztető képességét bármely pillanatban képes kamatoztatni.

A Lean bevezetése több éves kultúraváltási program, alkalmazása valódi versenyelőnyhöz juttatja a vállalatot, ha valaki hasonló versenyképességet akar felmutatni, akkor hasonló több éves felkészülésre van szüksége. Nincsenek csoda receptek és intenzív tanfolyamok. 

A Lean bevezetés várható eredményei:
  • Csökken a vásárlói reklamációk száma, a selejtes áru miatti újraszállítás 
  • Csökkenő gyártási költségek 
  • A piac változásaihoz rugalmasan alkalmazkodó termelés 
  • Raktárkészlet drasztikus csökkenése és ésszerűbbé válása 
  • A termelési folyamatban lekötött anyag- (WIP, alapanyag), eszköz- és tőkeállomány lecsökkenése 
  • A lehető legrövidebb gyártás előtti, közbeni és utáni anyag- és termékvárakozás és a termelési folyamatok ütemezésének optimalizálása 
  • Fölösleges anyagmozgatás megszüntetése 
  • Nem értékadó munkák mennyiségének minimalizálása 
  • Fölösleges papírtermelés megszűnése 
  • Szervezettebb, tisztább, ergonómikusabb (biztonságosabb, emberközelibb) munkakörnyezet kialakítása 
  • Túltermelés megszűnése közbenső és végtermékekre egyaránt 
  • Megszűnik a selejtes végtermékek gyártása és a hibás közbenső termékek továbbmunkálása 
  • Gyáron belül felszabaduló munkaterületek, jobb kihasználtsága a helynek 
  • A munkaerő jobb kihasználtsága 
  • Javuló munkamorál 
  • Javuló kommunikáció 
 
A Lean bevezetésének következtében várható néhány mérhető változás:
  • A gyártási folyamatban részt nem vevő anyag (raktárkészlet, félkész termékek, kész nem eladott termék) mennyisége nagyban csökken (40…90 %) 
  • Átfutási idő (DTD) csökken (30…70 %) 
  • Átállási idő csökken (30…90 %) 
  • Karbantartási összköltségek csökkennek (5…20 %) 
  • Berendezés általános hatékonyság (OEE) javul (10…80 %) 
  • Egységnyi termékre jutó összköltség csökkenése (3…30 %) 
  • Termékminőség nagyfokú javulása (15…50 %) 
  • Jobb területkihasználtság következtében felszabaduló gyárterület (10…50 %) 
  • Dolgozói termelékenység növekedése (10…50 %) 
 
Kinek ajánljuk a Lean-t?
Mindazon szervezeteknek, ahol cél a hatékonyság következetes növelése, azaz ahol egységnyi terméket kevesebb forrás felhasználásával szeretnének előállítani, illetve, ahol egységnyi erőforrás felhasználása mellett növelni kívánják a kimenő termék mennyiségét és minőségét. 

Vállaljuk:
A Lean menedzsment teljes vagy részbevezetésének tanácsadói irányítását, a szükséges rész-tréningek megtartását a Lean menedzsment területéről. Ezen felül a szükséges személyek és szakmai kompetenciák felmérését és fejlesztését a Lean bevezetés támogatására, mely hathatós segítséget nyújt a bevezetési folyamat felgyorsításához.
 
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!