A profi önéletrajz

Amikor valaki pályakezdés előtt áll vagy munkahelyet szeretne váltani az első lépés, amit meg kell tennie, hogy ír egy jó önéletrajzot. Ilyenkor sok esetben internetes segítséget kérünk. A keresőbe beírjuk, hogy önéletrajzírás, így számos mintát, instrukciót kapunk, hogyan is írjunk önéletrajzot. A bőség zavarában azonban számos hibát véthetünk.

Ilyen lehet például, hogy keverjük az önéletrajz típusokat, nem a megfelelő információkat tüntetjük fel, vagy például rosszul választunk fényképet. Így a végeredmény sok esetben nem a kívánt CV lesz. 


Íme, néhány ötlet, tanács ezekkel kapcsolatban:
  • Napjainkban három típus, amit használunk: az amerikai, az Europass és a magyar típusú önéletrajz. Mindhárom típusnak megvan az előnye és a hátránya is. De vajon melyiket szeretik a HR-esek? Melyikkel lesz a legnagyobb sikerünk? Mikor egy állásra pályázunk, érdemes információt gyűjteni arról, hogy milyen CV-t is kérnek/szeretnek az adott munkahelyen. Az amerikai önéletrajz átlátható és a lényeges információkat tartalmazza, mint például személyes adatok, tanulmányok, munkahelyek, nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek esetleg hobbi, érdeklődési kör. Ez a típusú önéletrajz jó választásnak bizonyul, hiszen a lényegre fókuszál.  Az Europass önéletrajz sokkal részletesebb, mint az amerikai, hiszen nem csak a fő témakörökre koncentrál, hanem a munkakörhöz szükséges kompetenciáinkra is (kommunikációs készség, társas kompetenciák, vezetői kompetencia). Ezt az önéletrajzot, akkor válasszuk, ha olyan munkakört szeretnénk a jövőben betölteni, amelynél fontosak a fent felsorolt kompetenciákhoz hasonlók megléte is. A magyar típusú önéletrajz esszé jellegű. Folyamatos írással memóár jelleggel írjuk le a velünk kapcsolatos információkat. Ezt a típust csak akkor válasszuk, ha kérik. Hogy miért? Nehéz kiszűrni a lényeges információkat a HR-es szakembereknek és mivel átlagosan egy önéletrajz elolvasására a HR-es 5 percet szán, veszélyeztetjük az előszűrés sikerességét. Így ha tehetjük az amerikai és az Europass típusú önéletrajzok közül válasszunk.
  • Nagyon fontos, hogy csak is valós információkat adjunk magunkról. Nem érdemes a nyelvtudásnál, az eddigi munkahelyeknél vagy a tanulmányoknál plusz vagy valótlan információt beírni, hiszen az interjú alkalmával úgyis minden kiderül. Például: Ha van egy középfokú angol nyelvvizsgánk, de a nyelvet már régen használtuk, akkor beírhatjuk, hogy van nyelvvizsgánk, de a beszédet és az írást csak alap szinten jelöljük meg. Így nem tévesztjük meg a HR-seket és saját magunkat sem egy esetleges angol nyelvű interjú alkalmával. 
  • Figyeljünk a határidőre is, hiszen nagyon fontos, hogy ne maradjunk le a szűrésről, valamint a beadás formájára is ügyeljünk. Ha elektronikusan kérnek egy önéletrajzot, ne Word fájlban küldjük el, hanem PDF formátumban, hiszen így már nem szerkeszthető a továbbiakban az önéletrajz. A postai úton beadott önéletrajz legyen igényes, szép fehér papírra nyomtatott, esetleg fóliába is beletehetjük, hogy megvédjük a szennyeződésektől. 
  • Nagyon fontos a fénykép is! Ne legyen selfi vagy tükörben, esetleg szórakozóhelyen készült fénykép. Komolytalanságot sugároz a kép, így nem nyerjük meg a munkáltató rokonszenvét. Válasszunk igazolványképet, vagy olyat, amin egyedül és ápoltan vagyunk rajta. Az első benyomás a fénykép alapján születik a HR-es szemében és ez sokat nyom a latba a későbbiekben. 

Összefoglalva: elsőnek döntsük el, melyik típusú önéletrajzot fogjuk használni. E köré építsük fel azokat az információkat, amiket a munkáltató felé szeretnénk közölni. Ügyeljünk a fényképválasztásra! Amikor már az levélküldés előtt állunk, nevezzük meg akár mailben akár papír alapon, hogy melyik konkrét állásra jelentkezünk! Ezzel segítjük a szakemberek munkáját. Akkor se keseredjünk el, ha a pályázatok szűrése során kiesünk a kosárból, hiszen önéletrajzunk a rendszerbe marad, és a későbbiekben talán mi leszünk a befutók egy másik álláspályázatra. Jó önéletrajzírást kívánunk!
 
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!