Az Ön cége melyik állatfaj közé tartozik?

Vecsenyi János 1999-ben írt könyvében írja le elképzelését, miszerint a vállalkozásokat 4 típusra lehet felosztani az alapján, hogy hogyan működnek és milyen tulajdonságaik vannak. Vecsenyi a közép-kelet-európai vállalkozásokat vizsgálta meg és csoportosította.



 




1.    Hangyák


Ide tartoznak a hagyományos kisvállalkozások. Jellemző rájuk az alacsony vállalkozási készség, működési és üzleti tapasztalat. Kicsik és nem is akarnak ezen változtatni.


2.    Gazellák


Gyorsan növekvő új kis- és középvállalkozások, magas vállalkozási készséggel, alacsony működési és üzleti tapasztalattal rendelkeznek, de szeretnének ezen változtatni és fejlődni.


3.    Tigrisek


Ők a dinamikus nagyvállalatok, magas vállalkozási készséggel, magas működési és üzleti tapasztalattal.


4.    Dinoszauruszok


A hagyományos nagyvállalatok tartoznak ide, alacsony vállalkozási készséggel, magas működési és üzleti tapasztalattal rendelkeznek.


A könyv szerint a hangyáknak stratégiájukat tekintve két választási lehetőségük van. Első választási lehetőség, hogy küzdenek az életben maradásért, stabilizálódódnak, vagy pedig törekszenek a fejlődésre és átváltoznak gazella típusú szervezetté. Ehhez viszont nagyobb strukturáltság, és a növekedéshez anyagi erőforrások szükségesek. E lehetőségek nélkül azonban felszámolás illetve eladás lesz a sorsuk, így óvatosnak kell lenniük és tudatosan kell fejlődniük. Az erőfeszítések viszont megtérülnek, mert a gazellákra gyors növekedés és a strukturáltabb felépítés jellemző. Kialakulóban vannak az irányítási és ellenőrzési rendszerek (Pl. ISO), a vezető hatékony vezetési ismerettel bír, és ez egy követendő példa a munkavállalók részére is. A szervezeten belül a munkatársak közötti kapcsolatra a csapatszellem jellemző. A tervezés során már világos az iránykijelölés és már lehetőségük van tigrissé alakulni.


Becslések szerint Magyarországon 1994-ben a vállalatok 93.8%-a hangya típusú KKV volt. Azóta történtek fejlődések, de mivel a Dél-Alföldi régió még mindig hátrányos helyzetűnek tekinthető, így itt ezek a változások lassabbak és nehezebben mennek.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!