Mitől boldog egy párkapcsolat?

A Personal Relationships-ben nemrégiben megjelent tanulmány szerint, ha elnézőbbek vagyunk önmagunkkal szemben, boldogabb lesz a párkapcsolatunk is. Ami jó hír, hiszen az önegyüttérzés fejleszthető.

 

Az önegyüttérzés alatt azt értjük, ha önmagunkkal szemben tudunk, gondoskodó, kedves, figyelmes hozzáállást tanúsítani, különösen akkor, ha a saját hiányosságainkról van szó. Dr. Robert Körner, a Bambergi Egyetem vezető szerzője így fogalmazott a témában: „Azt találtuk, hogyha a párkapcsolatban élő személy együttérzően tud reagálni saját alkalmatlanságaira, szenvedéseire és fájdalmaira, az a pár mindkét tagjának előnyös.” Így az, aki önmagával együttérzőbb, nemcsak saját, de partnere boldogság szintjét is növeli.

Hogy lehet önmagunkkal szemben elnézőbbnek lenni?

Jó technika erre, ha elképzeled, hogyha például kudarcot élsz át, vagy alkalmatlannak érzed magad egy helyzetben, hogy mit mondanál a barátodnak/barátnődnek, ha ő lenne ilyen helyzetben. Ez a technika segít abban, hogy más aspektusból nézd a problémát.


Hivatkozás: Robert Körner, Nancy Tandler, Lars‐Eric Petersen, Astrid Schütz. Is caring for oneself relevant to happy relationship functioning? Exploring associations between self‐compassion and romantic relationship satisfaction in actors and partners. Personal Relationships, 2024; DOI: 10.1111/pere.12535

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!