A magyar lakosság több, mint felének nincs önbecsülése! (byPálferi)

Az önbecsülés egy mély, alapvető viszony önmagunkhoz, másokhoz és a világhoz. A múltbéli tapasztalatok, sikerek, kudarcok és a környezeti hatások, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen lesz valakinek az önbecsülése. Forrását tekintve lehet külső és belső önbecsülésünk is, amelyekből 4 kategória alakítható ki.

 




 

+ Külső és + Belső

A külső és belső önbecsüléssel rendelkező személyek könnyen vágnak bele új dolgokba. A kezdeti, természetes ellenállás után, a nehézségeket kihívásként élik meg. Mindig hajtja őket a növekedés, hogy valami jót, jobbat csináljanak, mindeközben élvezik a mindennapokat. Kudarc esetén ott tudnak lenni önmaguknak, tudnak magukon segíteni.

+ Külső és - Belső

A külső önbecsüléssel rendelkező személyek belső önbecsülés nélkül, folyamatosan kényszerből cselekszenek. Céljuk, hogy megfeleljenek másoknak, elismerést kapjanak másoktól, különben szorongást élnek meg. Kudarc esetén sokszor védekeznek vagy támadnak, mert belül bizonytalanok. Másokkal próbálnak jó dolgokat tenni, de belül sokszor rosszul érzik magukat.

 - Külső és + Belső

 A külső önbecsüléssel nem rendelkező személyek, akiknek van belső önbecsülése, szeretik élvezni az életet. Könnyen kockáztatnak, szeretnek kapcsolódni másokhoz. Nehézségük, hogy sok minden nem valósul meg a gyakorlatban, amit elterveznek, nem tudják kibontakoztatni a tehetségüket emiatt.

- Külső és - Belső

 A külső és belső önbecsüléssel sem rendelkező személyeknek a legnehezebb. Nélkülözőnek is szokták hívni őket. Fontos számukra a kapcsolat másokkal, de a bizonytalanságuk miatt sokszor válnak társfüggővé. Szeretetre vágynak, de közben belül rettegnek. Sokszor azt élik meg, hogyha nem szeretik őket, akkor ők megsemmisülnek.

 Ha magadra ismertél valamiben és segítségedre van szükség, várlak szeretettel! Nézd meg a szabad időpontokat az online időpont foglalási rendszerben. 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!