A hiperérzékenyek 10 tulajdonsága a munkahelyen

 

A lakosság körülbelül 20%-a hiperérzékeny. Ők azok, akik például az új helyzetekhez, kihívásokhoz nehezebben alkalmazkodnak, mert érzékenyebben reagálnak a külső ingerekre.


Ez az érzékenység az idegi központok eltérő működésével magyarázható. Amellett, hogy érzékenyen reagálnak a külső ingerekre, belül mély gondolkodással és mély érzelmi világgal rendelkeznek. Emiatt megfontoltak, lelkiismeretesek és elkötelezettek is. Viszont akkor tudnak jól működni ezek a személyek, ha felismerik magukat és tulajdonságaikat és elfogadják azt, hogy mik az erősségeik és mi az, ami nehezebben megy. Ezenkívül jellemző még rájuk:


  1. Diplomatikusság: akkor is diplomatikusak, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Mielőtt megszólalnának előtte átgondolják a helyzetet, emiatt tűnhet úgy mások számára, hogy hezitálnak, vagy nem magabiztosak. Ez a feldolgozási érzékenység egyik jellemzője. Viszont ez egy pozitív tulajdonság is egyben, mivel így képesek pl. a különböző nézőpontokat figyelembe venni és tapintatosan kommunikálni, még ha kényes témáról is van szó.
  2. Kritikai gondolkodás: tanulmányok kimutatták, hogy a hiperérzékenyek mentális feldolgozással kapcsolatos agyi területei, aktívabban működnek. Tehát, nemcsak több információt tudnak befogadni, hanem összetettebb módon is teszik azt. Ez a tulajdonság a munkahelyen a problémák megoldása területén kiemelten hatékony.
  3. Kiváló önismeret: mivel jól tudnak befele fókuszálni, így élénk belső világuk van, emiatt magas az önismeretük is. Azoknak a munkavállalóknak, akiknek magasabb az önismerete, jobban is teljesítenek a munka feladatokban. 
  4. Innovátorok: evolúciós szempontból a hiperérzékenyek könnyebben észreveszik azokat a hiányzó dolgokat a környezetben, amelyek nekik is gondot okoznak. Emiatt nagyon jól tudják jelezni a problémákat és arra újítási javaslataik is vannak.
  5. Alaposság: mivel alaposan átgondolnak mindent, több szempontból mérlegelnek, emiatt észrevesznek olyan dolgokat is, amit mások nem. Ezt a tulajdonságot érdemes óvatosan alkalmazni, mert a tökéletességre törekvésnek, a perfekcionizmusank több hátránya lehet hosszútávon, mint előnye.
  6. Empatikusak: kutatások kimutatták, hogy a hiperérzékenyek tükörneuronjai (ez segít megérteni mások viselkedését) aktívabbak, mint másoknak. Sokszor már azelőtt megérzik a másik ember hangulatát, hogy az egy szót is szólna.
  7. Erős intuíció (megérzési készség): mivel mindent átgondolnak, jó érzékük van arra, hogy bejósolják a rendelkezésre álló minták alapján a jövőbeli lehetőségeket.
  8. Analitikus gondolkodás: az információfeldolgozás mélysége miatt, nem vesznek el a részletekben, hanem jól tudnak a „big pictures-nagy kép”-re is fókuszálni. A „miért”-re keresik a válaszokat.
  9. Igazságosság: fontos számukra a méltányosság. Mindenben lehet rájuk számítani, de nem bírják, ha kihasználják őket. Folyamatosan a belső növekedésre törekszenek, de elvárják, hogy ezt elismerjék.
  10. Önfejlesztés: képesek akár munkán kívül is fejleszteni magukat, fontos számukra a folyamatos fejlődés.

        Felhasznált irodalom:12 Reasons Why High Sensitivity Is Your Greatest Strength | Psychology Today

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!