Blog

Együtt élni a gyásszal

Mi az, ami segít, mi az, ami nem segít?
Minden veszteség és minden gyász egyedi, olyan, mint az ujjlenyomat. Minden ember a saját eszközeivel, a saját tempójában és a saját módján dolgozza fel a veszteséget. Emiatt a gyászfolyamat van, akinél hetekig és van, akinél évekig tart. Ez a fajta lelki fájdalom, sokszor fizikai tüneteket is okoz, például: álmatlanság, súlyváltozás, fáradtság, émelygés, zsibbadás. Emiatt is fontos vele foglalkozni, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

Bővebben

6 jel, hogy beleragadtál a negatív gondolataidba

Nem szoktunk a mindennapokban belegondolni abba, hogy a gondolataink, milyen nagy hatással vannak az életünkre. Ez alól az sem kivétel, amit önmagunkról gondolunk, főleg, ha az negatív.  Ha például, azt gondoljuk magunkról, hogy szerethetőek vagyunk, akkor méltóak vagyunk a szeretetre.  Ebben az állapotban valószínűleg nagyobb magabiztossággal vágunk bele helyzetekbe, kihívásokba, vagyis úgy cselekszünk, hogy megerősítjük ezeket a gondolatokat. Viszont, ennek az ellenkezője is éppúgy igaz. Ha azt gondoljuk, hogy nem vagyunk méltóak a szeretetre, akkor valószínűleg az a magabiztosságunkat is megtépázza és amikor kihívást jelentő feladat előtt állunk, akkor ezzel összhangban fogunk cselekedni és beteljesítjük azt, amit vártunk önmagunktól, vagyis a bukást.  

Bővebben

Mitől boldog egy párkapcsolat?

A Personal Relationships-ben nemrégiben megjelent tanulmány szerint, ha elnézőbbek vagyunk önmagunkkal szemben, boldogabb lesz a párkapcsolatunk is. Ami jó hír, hiszen az önegyüttérzés fejleszthető.

Bővebben

Perfekcionizmus-áldás vagy átok?

A pszichológiai konzultációk alkalmával egyre többször tapasztalom, hogy a hozzám fordulók, az élet minden területén szeretnének 100%-osan teljesíteni, vagy ha lehetne, akár 110%-osan. A tökéletességre törekvés, vagy más néven perfekcionizmus esetén, magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben.

Bővebben

A hiperérzékenyek 10 tulajdonsága a munkahelyen

 

A lakosság körülbelül 20%-a hiperérzékeny. Ők azok, akik például az új helyzetekhez, kihívásokhoz nehezebben alkalmazkodnak, mert érzékenyebben reagálnak a külső ingerekre.

Bővebben

Boldogságparadoxon

Mindenkinek ismerős, hétköznapi dilemma lehet a következő helyzet: egy hosszú, fárasztó hétköznap után, másra se vágyni, mint lepihenni a kanapéra. Eközben persze azon vívódni, mennyi más hasznos dologgal is el lehetne tölteni az időt.

Bővebben

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!