A jól működő párkapcsolat jellemzői

 

A statisztikák szerint a házasságok 45%-a válással végződik. Ez mind amellett, hogy nagyon szomorú-, mert senki nem úgy mondja, ki a boldogító igent, hogy a válás fele akarna menni,- de a boldogtalan házasságban élők sajnos kevésbé egészségesebbek, mivel a stressz, a kimondott vagy a ki nem mondott konfliktus nagyon romboló hatású.

Mi kell akkor ahhoz, hogy ne mi legyünk az a majdnem 50%, aki elválik?

 

Folyamatos odafigyelés és kommunikáció, vagyis rengeteg munka. Kutatások kimutatták, hogy egy pár vitatkozásaiból, meg lehet állapítani, hogy ők lesznek-e azok, akik elválnak.  Azt találták, hogyha durva kommunikációval indítjuk a beszélgetést, vagyis ilyenkor csak azzal foglalkozunk, nekünk mi a problémánk és nem vesszük figyelembe a másik felet; hagyjuk, hogy elárasszanak minket az érzések; agresszívé válik a testbeszédünk és nem tudjuk befogadni sem a másik álláspontját és magunkon se tudunk javítani, az hosszútávon bizonyítottan azt jelenti, hogy a két ember sajnos nem fog tudni együtt élni.  

Ha egy pár már rálépett erre az útra, 4 figyelmeztető jelet tapasztalhatnak: a problémáik komolyak, hiába beszélnek róla, az nem segít, magányosnak érzik magukat a kapcsolatban és egymás mellett élik az életüket. Ezek a jelek általában már a válás fele mutatnak.

Mit tehetünk, ha már kialakult a baj?

  • Beszéljétek meg minden nap, kinek milyen napja volt, de ne csak úgy felszínesen, hanem az érzések mentén is, pl. ki, hogy érezte magát az adott helyzetben.
  • Idézzétek fel lehetőleg minden nap egy pillanatra, hogy melyek azok a pozitív tulajdonságok, amelyek miatt beleszerettettek a másikba, lássátok meg egymásban a jót (is).
  • Ha baj van, akkor ne el, hanem inkább egymás fele forduljatok, ha problémával találkoztok. Ne nagy dolgokra gondoljatok, hanem a hétköznapi dolgokban is gyakoroljátok ezt. 
  • Vegyétek figyelembe mindig azt is, hogy a másik mit szeretne, hozzatok konszenzusos döntést, amikor mind a kettőtöknek igazából megfelel a megoldás.
  • Beszéljetek a komolyabb témákról (pl. gyerekvállalás, gyereknevelés, anyagiak, házimunka stb.), értsétek meg a másik felet és alakítsatok ki közös nevezőt a fontosabb témákban.
  • Segítsetek egymásnak jól kommunikálni és fejlesszétek magatokat is ebben. A durva kommunikáció,- amikor kritizálunk, lenézzük a másikat, vagy sértegetjük, akkor megszűnik a szeretet. Empátiával, a másik személy megértésével, vádaskodás nélkül lehet hatékonyan megoldani a problémákat. Pl. én-közlésekkel, én úgy gondolom, hogy….kijelentésekkel.
  • A konfliktus csak akkor következik be a nézeteltérés esetén, ha a helyzeteket nem ugyanúgy akarjuk megoldani, alakítsatok ki olyan közös értékeket, szemléletet, ami mindkettőtöknek elfogadható és a mentén kezeljétek a nézeteltéréseket. 

                                                                                                    

Felhasznált irodalom: John M. Gottman: A jól működő házasság 7 alapelve.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!