- Részletek
- 2014. október 13. hétfő, 08:51
- 2421
- Vissza
A LEAN bevezetésének előnyei
A Lean vállalat Fitt, mint egy sportoló, rugalmas, gyors, mentes a felesleges veszteségektől, zsírrétegtől. A Lean vállalat gyorsan, hatékonyan képes kielégíteni a gyorsan változó vevői igényeket. Mint a sportoló, a Lean vállalat is kemény, kitartó edzés munkával képes elérni ezeket az eredményeket, amely megkülönböztető képességét bármely pillanatban képes kamatoztatni.
A Lean bevezetése több éves kultúraváltási program, alkalmazása valódi versenyelőnyhöz juttatja a vállalatot, ha valaki hasonló versenyképességet akar felmutatni, akkor hasonló több éves felkészülésre van szüksége. Nincsenek csoda receptek és intenzív tanfolyamok.
A Lean bevezetés várható eredményei:
- Csökken a vásárlói reklamációk száma, a selejtes áru miatti újraszállítás
- Csökkenő gyártási költségek
- A piac változásaihoz rugalmasan alkalmazkodó termelés
- Raktárkészlet drasztikus csökkenése és ésszerűbbé válása
- A termelési folyamatban lekötött anyag- (WIP, alapanyag), eszköz- és tőkeállomány lecsökkenése
- A lehető legrövidebb gyártás előtti, közbeni és utáni anyag- és termékvárakozás és a termelési folyamatok ütemezésének optimalizálása
- Fölösleges anyagmozgatás megszüntetése
- Nem értékadó munkák mennyiségének minimalizálása
- Fölösleges papírtermelés megszűnése
- Szervezettebb, tisztább, ergonómikusabb (biztonságosabb, emberközelibb) munkakörnyezet kialakítása
- Túltermelés megszűnése közbenső és végtermékekre egyaránt
- Megszűnik a selejtes végtermékek gyártása és a hibás közbenső termékek továbbmunkálása
- Gyáron belül felszabaduló munkaterületek, jobb kihasználtsága a helynek
- A munkaerő jobb kihasználtsága
- Javuló munkamorál
- Javuló kommunikáció
A Lean bevezetésének következtében várható néhány mérhető változás:
- A gyártási folyamatban részt nem vevő anyag (raktárkészlet, félkész termékek, kész nem eladott termék) mennyisége nagyban csökken (40…90 %)
- Átfutási idő (DTD) csökken (30…70 %)
- Átállási idő csökken (30…90 %)
- Karbantartási összköltségek csökkennek (5…20 %)
- Berendezés általános hatékonyság (OEE) javul (10…80 %)
- Egységnyi termékre jutó összköltség csökkenése (3…30 %)
- Termékminőség nagyfokú javulása (15…50 %)
- Jobb területkihasználtság következtében felszabaduló gyárterület (10…50 %)
- Dolgozói termelékenység növekedése (10…50 %)
Kinek ajánljuk a Lean-t?
Mindazon szervezeteknek, ahol cél a hatékonyság következetes növelése, azaz ahol egységnyi terméket kevesebb forrás felhasználásával szeretnének előállítani, illetve, ahol egységnyi erőforrás felhasználása mellett növelni kívánják a kimenő termék mennyiségét és minőségét.
Vállaljuk:
A Lean menedzsment teljes vagy részbevezetésének tanácsadói irányítását, a szükséges rész-tréningek megtartását a Lean menedzsment területéről. Ezen felül a szükséges személyek és szakmai kompetenciák felmérését és fejlesztését a Lean bevezetés támogatására, mely hathatós segítséget nyújt a bevezetési folyamat felgyorsításához.