Boldogságparadoxon

Mindenkinek ismerős, hétköznapi dilemma lehet a következő helyzet: egy hosszú, fárasztó hétköznap után, másra se vágyni, mint lepihenni a kanapéra. Eközben persze azon vívódni, mennyi más hasznos dologgal is el lehetne tölteni az időt.


Akár olvashatnánk, fejleszthetnénk önmagunkat, a hobbinknak élhetnénk, sétálhatnánk, vagy sportolhatnánk is valamit. Ilyenkor tudjuk, hogy büszkék lennénk magunkra, ha ezeket meg tudnánk tenni, de a kanapé vonzása és a semmittevés sokszor erősebb tud lenni.

 

A Kaliforniai – és a Texasi Egyetem pszichológusai, 2023-as kutatásukban megalkották a „boldogságparadoxon” kifejezést, melyet a fentebbi példa is jól összefoglal. Vagyis, az emberek szívesebben választanak olyan szabadidős tevékenységet, amely nem kerül erőfeszítésbe. Ilyenkor azonnali pozitív érzésekre vágyunk és nem vesszük figyelembe ennek a döntésnek a hosszútávú következményeit. Viszont ez egy nem jó döntés, mivel korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy ami igazán boldoggá tesz minket, az az, ha olyan tevékenységet végzünk, ami lehetővé teszi a készségeink fejlesztését. Ide kapcsolódik a flow élmény (Csíkszentmihályi Mihály) is, melyet egy kihívást jelentő feladatban érzünk, amikor optimális szinten használjuk a készségeinket és elönt minket a boldogság, a jó érzés. Tehát, ahhoz, hogy az áramlat, a flow élmény és vele együtt a boldogság is megérkezzen, energiát kell befektetni, ez egy paradox helyzet. Innen kapta a jelenség a nevét: boldogságparadoxon.

Tanulságként tehát, hacsak a heti 5 hétköznapi kanapés este helyett, a felében odafigyelünk arra, hogy aktívan töltsük el az időnket, hozzájárulunk ahhoz, hogy boldogabbnak érezzük magunkat.  Ha elakadnál, vagy segítségre lenne szükséged, várlak pszichológiai konzultációra Békéscsabán.

Alberhasky, M., & Raghunathan, R. (2023). Skills make you happy: Why high (vs low) skill activities make consumers happier, yet they don’t choose them. Psychology & Marketing.  

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!