Vezetőfejlesztés

A vezetők fejlesztése napjainkban nagyon elterjedt. Vajon mennyire hatékonyak azok a módszerek, eszközök melyekkel a fejlesztés történik? Mi kell ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen?


Vezetőfejlesztés témakör egyik kulcsfogalma a kompetencia, mely segíti a fejlesztési területek feltérképezését. Woodruffe szerint a kompetencia fogalma a következő: „a kompetencia a viselkedésminták egy készlete, melyet a munkakör betöltőjének be kell vetnie ahhoz, hogy a munkaköri feladatokat és funkciókat kompetensen lássa el”. A vezetői fejlesztési programok kidolgozása alkalmával fontos a szervezetre vagy akár munkakörre szabott fejlesztési programokat. Mivel nem mindegy, melyik az a munkakör melynek meg kell felelnie a vezetőnek, miben kell kiválóan teljesítenie. Legyen az akár nagyvállalat, akár kis- vagy középvállalkozás.

 

„Mindenki zseni. De ha egy halat az alapján ítélünk meg, hogy milyen jól tud fára mászni, egész életében azt fogja hinni, hogy hülye” (Albert Einstein).

 

Vezetői kompetencia fejlesztés:

 

  • Egyéni vezetői tanácsadás, coaching: testre szabott, egyéni vezetői tanácsadás, segítségnyújtás, problémamegoldás. 
  • Vezetői kompetenciafejlesztés minden vezetői szinten: középvezető, felsővezető vagy tulajdonos.
  • Munkakör specifikus tréningek: egy adott munkakör igényeihez igazított speciális tréning.
  • Önismereti tréning: a vezetői kompetenciák fejlesztése előtt érdemes önismereti tréningen részt venni, ahol a vezetők megismerkedhetnek a saját erősségeikkel és fejlesztési területeikkel. 
  • Érzelmi intelligencia fejlesztése tréning: a hatékony vezetői munka elengedhetetlen része az érzelmi intelligencia magas szintje, mely segít a stressz kezelésben, az önérvényesítésben, vagy a megfelelő kommunikációs stílus megválasztásában. 

 

Készségfejlesztő tréningek:

 

  • Konfliktuskezelés tréning: a konfliktusos szituációk a mindennapokban elkerülhetetlenek, vezetőként azonban nagyon fontos ezeknek a helyzeteknek a megfelelő kezelése. A win-win elérése, a kommunikációs stílus tudatosítása, a személyekhez vagy szituációhoz igazított reagálási mód, például nagy segítség lehet a vezetőknek.
  • Együttműködési és csapatépítési tréning: A személyek vagy társosztályok közötti együttműködés fejlesztése szervezeti szinten, problémamegoldás segítése a csoportban. Csapatépítés, összekovácsolódás, új vezető beillesztése a csoportba, a csoport csapattá fejlesztése. 
  • Időgazdálkodás tréning: a vezetői feladatok és szokások feltérképezése, az időrabló tevékenységek meghatározása hozzájárul a vezetők hatékonyságának növeléséhez. 
  • Kommunikációs tréning: a vezetők munkájának segítése a verbális és nonverbális jelzések értelmezése, a metakommunikáció, az üzenetek helyes értelmezése alapján a  hatékony kommunikációs stílus fejlesztése. 


Kiválasztás


A tesztek felvételével pontosabb képet kaphat a jelölt tulajdonságairól illetve a részletesen kifejtett értékelés segít a jelölt objektív megítélésében. Emellett a tesztek nemcsak kiválasztásra, hanem fejlesztésre vagy a vezető önismeretének megerősítésére is alkalmazhatóak. A linkre kattintva olvasson bele részletesen a teszt ismertetőkbe.

 

 
HOGAN tesztek:

A Hogan Select riportok a sikeres teljesítmény munkahelyi viselkedési formáit határozzák meg munkakörre bontva a szervezeten belül.

A Hogan Develop riportok az önismeret segítségével formálják a munkatársak karrierjét, valamint megmutatják, az adott munkavállaló miként képes teljesíteni erősségeire építve. A riportok segítségével ügyfeleink megismerhetik, hogy az adott munkavállaló miként viszonyul más emberekhez. Ennek megfelelően a riportok alkalmasak arra, hogy az adott munkavállaló szervezeten belüli megfelelő helyét könnyebben megtaláljuk.

A Hogan Lead riportok segítenek a vezetőknek megismerni és megérteni teljesítőképességüket, kihívásaikat, valamint vezetői képességeik mozgatórugóit.

 


N.E.W.S 360°-os értékelés:

A pontos helyzet meghatározás az első lépés a sikeres navigációban. A 360°-os Értékelési Navigátor konzisztensen követi az iránytű metaforáját, a fejlődés négy irányában és a szervezet három szintjén méri fel a kiindulási pontokat. Megmutatja, hogyan értékelik az egyének magukat, a csapatukat és a szervezetet, és arról is képet ad, hogyan látják őket mások. Az értékelés eszközt nyújt a szervezet három szintje jövőbeli fejlesztéseinek megtervezéséhez.  Kiválóan segíti a karriertervezést.

A N.E.W.S 360°-os értékelésről bővebben.

 

Forduljon hozzám bizalommal a szervezetére szabott ajánlatért!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!